top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıYusuf Gül

Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlama

Güncelleme tarihi: 12 Eki 2021


Merhabalar ben Yusuf Gül. Bugün BEP uzun adıyla Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı hakkında konuşacağız.

Yazımız boyunca BEP olarak kısaltma kullanacağım. BEP özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler ya da kaynaştırma öğrencileri için kullanılan sistematik bir eğitim planı örneğidir. Sınıf öğretmenlerinin hazırladığı yıllık plan ile benzerlik gösterir. Bu plan yıllık plandan öğrenci hakkında daha detaylı bilgi içermesi açısından ayrılır.

BEP okulda oluşturulan Özel Eğitim Kurulu üyeleriyle birlikte öğrenciler için oluşturulur. Günümüzde çoğu okulda bu planı Özel Eğitim Öğretmeni hazırlar.

BEP planı hazırlamak ilk bakışta zor olarak görünse de sistemi kolay ve pratiktir.

Gelin bir BEP planı nasıl hazırlanır hep birlikte görelim.

1) BEP hazırlanacak öğrenci hakkında bütün bilgileri bilmemiz gerekir. İyi bir gözlem yapmış olmamız büyük öneme sahiptir. Öğrenci hakkındaki bilgilere rehber öğretmen, Anne ve Baba'dan sağlıklı bir şekilde ulaşabiliriz. Anne ve Babadan alınan bilgileri gözlemlerimiz ile birlikte bir süzgeçten geçirmek mantıklıdır. Anne ve Baba taraftır. Objektif bilgiler almama ihtimalimiz mevcuttur. Bunun önüne geçebilmek için kendi gözlemlerimiz büyük önem taşır.

2) İkinci aşamada çocuğun performans düzeyi diğer bir deyişle yapabildikleri belirlenir. Öğrencinin performans düzeyi bizim oluşturacağımız BEP'te çocuğun sahip olduğu temel beceriler olacaktır.

3) Bu aşamada eğitim öğretim için uygun ortam planlamaları yapılır. Verilecek hizmetler belirlenir.

4) Benim için önemli aşamalardan birisi de şu an üzerinde duracağımız çocuğa öğreteceğimiz becerilerin belirlenmesi ve uzun-kısa dönemli amaçların oluşturulması. Bu aşama önemli çünkü beceriler belli bir sıraya göre öğretilmelidir. Kabaca örnek verecek olursak sayıları bilmeyen bir öğrenciden toplama ve çıkarma işlemi yapmasını beklemek mantıksız olacaktır. Yukarıda verdiğim bu örnek aslında BEP'in temelini oluşturur. Seçeceğimiz beceriler çocuğun düzeyine uygun olmalıdır. Sınıf bazında özel eğitim öğrencileri için hazırlanacak BEP'lerde bu sorunu aşmak için müfredat incelemesi yapmak önemlidir. Kısaca bir matematik kitabının içindekiler kısmında ünitelerin sıralanması bir öğrenci için hazırlanacak BEP'te bizim için kritik öneme sahip olacaktır. Buradaki sıralama bizim matematik dersi için belirleyeceğimiz uzun ve kısa dönemli amaçların sıralanması konusunda bize yardımcı olacaktır.

Yukarıdaki durum önemli fakat benim önem verdiğim bir mevzu da şudur. Kazandıracağımız becerilerin çocuğa sağlayacağı katkı ve bu becerinin çocuğa kazandırılmasının ne kadar önemli olduğu. Uzun ve kısa dönemli amaçları belirlerken ben öğrenci için öncelikleri belirleyip ona göre hareket etmeyi benimsedim. O nedenle çoğu zaman bazı becerileri es geçtiğim durumlar olabiliyor. Burada önemli olan nokta es geçtiğiniz becerinin ileride öğreteceğiniz bazı becerilerin alt basamakları ya da önkoşulu olmaması. Böyle bir durumda ilerleyen zamanlarda öğreteceğiniz becerilerin alt koşullarından birinin eksik olması size sorun yaratabilir.

5) Bu aşamada seçtiğimiz amaçlara uygun materyaller oluşturmamız gerekiyor. Bu biraz öğretmenlerimizin hayal gücüne ve el becerilerine kalıyor. Özel Eğitim alanında yetersiz olduğum alanlardan biri aslında bu. Çoğu zaman materyal hazırlamak için önceden bir planlama yapmak ve ders saatleriniz dışında bu materyalleri hazırlamak zor geliyor. Bana zor gelen kısmı ise el becerilerimin çok zayıf olması.

6) Geldik son kısma. Kısaca bir özet geçecek olursam:

Öğrenciyi kapsamlı bir şekilde tanıdım ve gözlemledim.

Öğrencinin performans düzeyini belirledim.

Planlama yaptım ve amaçlarımı seçtim.

Materyallerimi seçtim ve ortam düzenlemesi yaptım.

Öğretimlere başladım.

Son olarak geriye yaptığımız bu çalışmaları, öğrencinin kazanımları ne kadarını elde ettiğini, elde edememişse neden elde edemediğini değerlendirmek kalıyor.

Sizlere kolaylık olsun diye http://erbaaram.meb.gov.tr/bep/planhazirla/ogrencibilgileri.php bu linki buraya bırakıyorum. BEP hazırlarken çok yardımcı olduğunu düşündüğüm bir uygulama.

UNUTMAYIN!

İyi bir gözlem yapın, amaçlarınızı öğrenciye uygun belirleyin. Gerisi çorap söküğü gibi kendiliğinden gelecektir.

Hoşçakalın.




23.264 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page