top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıYusuf Gül

Davranış Problemlerinin Sağaltımı ve Davranış Değiştirme


Merhabalar ben Yusuf Gül. Bir önceki yazımızda davranış problemlerini incelemiş ve nedenleri hakkında konuşmuştuk. Şimdi ise davranış problemlerinin sağaltımı ile ilgili konuşacağız.

Çocuğunuzda bir davranış problemi oluştuğunda aslında ilk yapmanız gereken basit bir gözlemdir. Bu davranış problemini oluşturan bir durum söz konusu olabilir. Bu problem, davranış öncesinde, davranış anında veya davranış sonrası oluşuyor olabilir. Davranış problemini tetikleyen durumu eğer gözlemleme fırsatını bulduysanız o zaman sorunun çözümü biraz daha basit bir hal alır.

Ben her zaman ailede tek bir otoritenin olması taraftarıyım. Ailenin diğer bireyleri çocuk konusunda bu otoriteyle beraber hareket etmeli. Çocuklar sandığımızdan çok daha fazla akıllıdır ve aile bireyleri arasındaki anlaşmazlıkları fark etmekte üstlerine yoktur. Fark etmeleri durumunda bu anlaşmazlıkları kendi lehlerine kullanmaları kaçınılmazdır.

Yeni dönemde çocuklara özgürlük adı altında aşıladığımız bir durum söz konusu. Kuralsızlık... Modern anne ve babaların çocuklarında gördüğümüz bu durumu aileler çocuklar özgür olsun, istediklerini yapsın, bu şekilde özgüvenli olacaklar gibi cümleler ile destekliyorlar. Oysa büyük bir yanlış yaptıklarının farkında değiller. Sınırları olmayan bir çocuğun ileride hayatına girecek kurallar ile karşılaştığında ilk tepkisi kuralları reddetme ve uyumsuzluk olacaktır.

Davranış problemi oluştuğunda ailelerin tepkileri genelde tükürme, yapma, atma vb kelimeler oluyor. Dikkatinizi bir şey çekti mi? Söylediğiniz kelimelerin hepsi olumsuz ve çocuğa yaptığı şeyi hatırlatıyor. Bunun yerine olumlu bir dil kullanmak sizin ve çocuğunuz için daha faydalı olacaktır. Örneğin evde sürekli oyuncaklarını sağa sola atan çocuğunuzun oyuncakları ile güzel bir şekilde oynadığını gördüğünüzde ''Oyuncaklarınla çok güzel oynuyorsun'' demeniz çocuğunuzun hoşuna gidecektir.

Davranış problemleri bazen sizin verdiğiniz tepkiler ile de tetiklenir. Bu tepkilerin ne olduğunun önemi yok. Sadece tepki vermeniz bile yeterlidir. Pratikte görmezden gelme olarak adlandırdığımız bu durumda sıkça yapılan hata herhangi bir şekilde bir tepki vermektir. Sürekli bir şekilde bulaşık makinesini açıp kapatan bir çocuk bu hareketi yapar yapmaz etrafına döner ve bakar. Aslında bu dönme ve bakma olayı tepki aramaktır. Bir iki kez tepki arayıp bunu tekrar eder. İstediği tepki gelmezse bu davranış söner. Çocuğun tepki aradığı sürede sizin gülmeniz, yüzüne bakmanız, yapma demeniz hepsi birer tepkidir. Çocuk bunlardan birini elde ederse davranış devam eder.

Çocuğunuzla iyi bir iletişime sahip iseniz davranış problemleri ile baş ederken işiniz kolaylaşır. Sürekli ağlayarak istediğini elde eden bir çocuk aslında kendine bir iletişim kanalı oluşturmuştur. Aile bireylerinden biri mutlaka bu kanalı kullanıyor ve çocuğa yanıt veriyordur. Düşünsenize dört ya beş kelime kullanmak yerine ağladığınızda istediğiniz şeyi elde ediyor olmak bence de gayet mantıklı. Bu nedenle çocuklarınızla iletişim kurun. Onları anlamaya çalışın. Çocuklarla iletişim kurmak için yapacağınız en basit şey onlarla oyun oynamaktır. Çocuklar oyun oynarken aslında sizlerle çok güzel iletişim kurarlar.

Davranış problemleri ile ilgili benim söyleyeceklerim bu kadar. Bu tavsiyeler aileler için geçerlidir. Öğretmenler davranış problemi değiştirme konusunda daha profesyonel çalışmalar gerçekleştirir.

Son olarak özgürlük her şeyi yapabilmek değildir. Sınırlar ve kurallar bu hayatın bir parçasıdır. Çocuklarınızı düşüncelerinde özgür ve hür davranışlarında ise kurallara uyan ve uyumlu bir çocuk olarak yetiştirin.

Hoşçakalın...


84 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page