Merhaba ben Yusuf Gül. Bugün yazımızda Down Sendromu hakkında konuşacağız.
Temelde Down Sendromu genetik bir farklılıktan ibaret. 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom olması dolayısı ile ortaya çıkıyor. Bu genetik farklılıkla beraber gelen bazı durumlarda söz konusu. Özel Eğitimi ilgilendiren kısım aslında burası. Bazen hafif düzeyde bazen ise orta düzeyde zihinsel yetersizliğe sebep olabilen bu durumun kendine has özellikleri de mevcut. Örneğin yüz şekilleri, dil sarkıklığı, kas yüzdesinin düşük olması, bademe benzeyen gözler gibi.
Gelişen teknoloji ile beraber artık bu genetik farklılık önceden tespit edilebiliyor. Çocuk anne karnında iken tespiti yapılıp gerekli önlemler alınabiliyor.
Gelelim Özel Eğitimi ilgilendiren kısma. Zihinsel açıdan çocuklar bu farklılıktan etkilendiği için en kısa sürede eğitime başlamak çocuklar için yapılacak en büyük iyilik. Doğar doğmaz gerekli tedbirleri almak ilerleyen aşamalarda size mutlaka fayda sağlayacaktır. Bu çocuklar günümüzde çok daha iyi eğitim alabilmekte ve aldıkları bu eğitime çok iyi geribildirim vererek kendilerini çok iyi geliştirebilmektedir. Kas yoğunluğu düşük olan bu çocuklarda fizik tedavi de önemlidir. Küçük yaşlarda eğitime başlanılması ile beraber fizik tedavi de buna eşlik etmelidir.
Sonuç olarak genetik bir farklılık olarak ortaya çıkan bu durumun şuan tıbbi bir tedavisi yoktur. Çocuğunuzu olabildiği en iyi duruma getirmek için iyi bir eğitim alması, bakımının iyi yapılması ve sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Hoşçakalın.
Comentários