top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıYusuf Gül

Okula Yeni Başlayacak Öğrenciler İçin Velilere Tavsiyeler



Herkese merhabalar. Ben Yusuf Gül. Bugün yazımızda okula başlayacak çocuklarımızın okula uyumlarını hızlandıracak ipuçları hakkında konuşacağız.

Pandemi dönemi ile beraber uzun bir süre uzaktan olarak devam eden eğitim süreci yüz yüze olarak başladı. Bu süreçten en çok etkilenen çocuklar oldu. Yeni bir sisteme adapte olmak zorunda kaldılar. Öğretmenlerinden ve sınıfın sıcak ortamından uzak kalan öğrenciler yeni problemlerle karşılaştılar. Şimdi ise tekrar alışkın oldukları ortama geri dönecekler.

Uzaktan eğitim sürecinden en çok etkilenen sınıf grubunun 1. sınıflar olduğunu düşünüyorum. Okuma yazma sürecinin yarım kalma tehlikesi, ilk temel kazanımların bir kısmının bu sınıf sürecinde kazanılması okula zaten yeni başlamış olan çocuklar için oldukça zor bir durum. Bende bu konuyla ilgili sizlere yardımcı olmak amacıyla bazı tavsiyelerde bulunacağım.

1) Sabırlı olmak.

Hayatta bir çok kapının kilidini açan, başarının temel anahtarlardan biri olan bu özelliğe bütün velilerimiz dikkat etmeli. Çocuklarınıza karşı en fazla sabırlı olmanız gereken dönemlerden biri bu dönem olacak. O nedenle şimdiden kendinizi bu duruma alıştırmanız sizin için son derece önemli.

2) Bireysel farklılıklar.

Her çocuk kendi gelişim hızına göre ilerleyecek. Bu nedenle bazı çocuklar hızlı bazı çocuklar yavaş öğrenebilir. Burada anlamsız kıyaslamalara girmek gereksiz yere sizi strese sokacaktır. Çocuklarınızı diğer çocuklarla kıyaslamayın. Veliler olarak siz hepiniz aynı mısınız?

3) Çocuklarınız oyun çağında.

Bu dönemde yapacağınız en büyük hatalardan biri çocuklarınıza sürekli sorumluluk yüklemektir. Unutmayın çocuklarınız oyun çağında. O nedenle çocuklarınızı yormayın. Gereksiz bir şekilde baskı altına almayın. Bir sınıfta en fazla 2 ya da 3 kişi sınıf amaçlarına ulaşamaz. Bununda altında mutlaka başka bir şey vardır. (Dil problemi, öğrenme güçlüğü vb.) Çocuklarınız için oyun bu dönemde en etkili öğrenme araçlarından biri haline gelir. Aynı zamanda çocuk için bir nevi terapi gibidir.

4) Planlı çalışma ve kendini düzenleme becerileri.

Çocuklarınız yeteri kadar oyun oynamaz ve kendine vakit ayırmaz ise onları ders başına oturtmak zor olacaktır. O nedenle ne olursa olsun ödev ya da ders yapılacağı zaman çocuklarınızın temel ihtiyaçlarını karşılamadan, kendine vakit ayırmasına müsade etmeden ders başına oturmayın. Onlara zaman tanıyın ve her ilerlemelerini ödüllendirin. Özgüvenlerini yüksek tutmaya çalışın. Ders çalışma ortamlarını ve çevresel faktörleri düzenlemeyi unutmayın.

Bu bir süreç. Bu süreci başarılı bir şekilde atlatmak çocuğunuzla sıkı bir işbirliğinden geçiyor.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Hoşçakalın...

38 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1件のコメント


Nejla Kahraman
Nejla Kahraman
2021年8月31日

🙏👏👏👏👏

いいね!
bottom of page