top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıYusuf Gül

Otizm Soru-Cevap

Merhabalar ben Yusuf Gül. İkinci yazımızda Otizm ile ilgili soru-cevap yapacağız.

- Otizm neden ortaya çıkar?

Cevap: Yaygın olarak çocukluğun ilk yıllarında ve bebeklik çağında ortaya çıkan doğuştan ve genetik olduğu iddaa edilen beynin yapısını ve işleyişini etkileyen bir durumdur. Genetik olduğu iddaa edilse de bu duruma yol açan gen veya gen grupları henüz bilinmemektedir. Çocukların genel anlamda iletişim, dil ve konuşma gibi becerilerini etkiler. Bu bilgilerin yanında çevresel koşullarında otizme neden olduğu söylenmektedir. Bir çok çalışma yapılıyor olmasına rağmen henüz kesin bir sonuç elde edilememiştir.

- Belirtileri nelerdir?

Cevap: Genel anlamda ebeveynlerin bu durumu fark etmesinde göz kontağı kurmama ve dönen nesnelere olan ilgi ön sırada yer alır. Bu belirtilerin yanı sıra çocuğunuz yaşıtlarının oyunlarına ilgi göstermeyebilir. Yaşantısında gerçekleşen değişikliklere büyük tepkiler verebilir. Sallanma ve birbirini tekrar eden hareketler yapabilir. Dalıp gidebilir. Konuşma anlamında ise akranlarından geride olabilir. Bu belirtilerin bir ya da daha fazlası çocuklarınızda mevcut ise bir uzmana görünmenizde fayda vardır.

- Tedavi edilebilir bir durum mudur?

Cevap: Soru genelde bu şekilde soruluyor olsa da ben bir hastalık olduğunu düşünmüyorum. O nedenle tedavisi var demek doğru olmayacaktır. Eğitim ile çocuklar çok iyi duruma gelebilmektedir. Hatta erken teşhis ile çok daha fazlasını elde edebilmekteyiz.

- Kimler tarafından tanı konur? Belirtiler var ise nereye başvurmalıyız?

Cevap: Uzman doktorlar tarafından çocuklara tanı konur. Uzmanlar çeşitli gözlemler ve testler sonucunda tanı koyar. Tanı konulması çocuğunuz erkenden eğitime başlaması açısından önem arz eder.

- İlaç ile tedavi mümkün müdür?

Cevap: İlaç otizmin tedavisinde otizme yönelik değil ortaya çıkan diğer sorunları ortadan kaldırmak için kullanılır. Örneğin çocuğunuz çok hareketli ve agresif bir çocuk ise bu nedenle eğitim almakta zorlanıyorsa kullanılan ilaç çocuğunuzun bu sorunlarını çözmek için olacaktır.

- Bizim hatamız mı?

Cevap: Ebeveyn olarak sizin bir suçunuz yok. En azından şimdiye kadar yapılan araştırmalar bunu gösteriyor. Zengin ya da fakir, esmer ya da kumral olmanız bu durumu etkilemiyor. Erkeklerde kızlardan daha fazla görüldüğü gözlemlenmiştir. Son yıllarda görülme sıklığı artmıştır.


Otizm ile ilgili yaptığımız soru cevap metnimizin sonuna geldik. Sorularınızı yorum kısmına yazabilirsiniz.

Hoşçakalın...


70 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

2 Comments


fatma.gm
Feb 15, 2021

Yusuf hocam, öncelikle yeni siteniz hayırlı ve uğurlu olsun.Başarılar dilerim.Verdiginiz bilgiler aydınlatıcı ve yol gösterici.Size katılıyorum otizmde erken tanı ve müdahale çok önemli.Erken tanı ile hastalığın belirtileri minimum seviyeye indirilebilir.Bu nedenle bizler ebeveyn olarak iyi bir gözlemci olmalıyız ve aileleri bu konuda bilinçlendirmeliyiz.

Like
Yusuf Gül
Yusuf Gül
Feb 15, 2021
Replying to

Teşekkürler.

Like
bottom of page