#özeleğitim #otizm #downsendromu #öğrenmegüçlüğü #disleksi #ankara #rehabilitasyon #akademikdestek #teknoloji
Herkese merhabalar ben Yusuf Gül. Bugün sizlerle gelişen teknolojinin Özel Eğitim alanına yansımaları ile ilgili konuşacağız.
Teknolojinin gelişmesi ülkemizde ilk etapta ne yazık ki çocuklarımızı olumsuz etkileyen bir durum olarak sahneye çıktı. Çocuklar teknolojiyi oyun,eğlence amaçlı kullandığından dolayı faydalı yönleri keşfedilemedi. Pandemi şartları ile beraber hayatımızın değişmesinden dolayı teknolojinin eğitim sistemine entegre edilmesi kaçınılmaz oldu.
Çocukların ellerinden düşürmediği tabletlerin ve telefonların birer eğitim aracı olarak ortaya çıkması bazı yeni sorunların ortaya çıkmasına sebep oldu. Bu sorunların başlıcası çocukların yıllardır bu araçları eğlence ve oyun amaçlı kullanma alışkanlığıydı. Elbette bu alışkanlıktan kurtulmak mümkün. Hele şu sıralar veliler için büyük bir avantaj. Ailelerin sözlerini dinlemeyen çocuklar öğretmenler söz konusu olunca biraz daha kurallara uygun hareket ediyor. Ailenin de bu sürece dahil olması teknolojinin çocuklarda eğitim amaçlı yaygınlaşması için bir fırsat. Kaçınılmaz olan bu süreç pandeminin olumlu etkisi ile 2021 senesinde zirve yapmış vaziyette.
Özel Eğitim alanında teknolojiyi kendi adıma yıllardır kullanan bir öğretmen olarak faydaları saymakla bitmez. Eskiden video kameralar ile model uygulamaların kayıt altına alınması, işlenmesi gibi çalışmalar yapılmaktaydı. Bu süreç zor ve bazı dezavantajları da yanında getiriyordu. Şu an ise çok daha kolay hale geldi. Çizgi filmlerin içerikleri değişti. Çocuklar için uygun rol - model karakterler ortaya çıktı. Akıllı tahtaların yaygınlaşması ile dersler artık görsel bir şölen haline geldi. Kavramlar daha ilgi çekici şekilde görselleştirildi. İnternet ortamlarında eğitim platformları kuruldu ve yaygınlaştı. Kısacası eğitim sistemlerimiz teknoloji ile beraber çok daha güçlü bir hale geldi.
Peki bu süreçten verimli bir şekilde faydalanmak için neler yapmalıyız? Çocuklarımızı bu sürece nasıl hazırlamalı ve adapte etmeliyiz?
1) Veli olarak çocuğumuza örnek olacak ilk kişiler yine bizler olmalıyız. Eğer cep telefonlarınızı oyun ve sosyal medya amacıyla kullanırsanız doğal olarak çocuklarınızda aynı şeyi yapacaktır.
2) Evdeki kendi eğitim ve etkinlik çalışmalarınıza teknolojiyi de entegre etmelisiniz.
3) Eğitici aplikasyonları kullanmalı ve kullanırken çocuğunuza da model olmalısınız. (Çocuklarınız Youtube gibi platformlarda dolaşmayı nasıl öğrendi sanıyorsunuz)
4) Çocuklarınızın teknolojik araçlar ile iletişimini sınırlamalı ve bu araçları kullanmaları için belirli kullanım senaryoları oluşturmalısınız.
5) Çocuğunuzu aktif bir şekilde takip etmelisiniz.
6) Çocuklarınızın teknolojik araçları sadece boş zamanlarını değerlendirmek için kullanmasının önüne geçmelisiniz.
Her yazımda üstüne basa basa vurguladığım bir husus var. Uygun rol - model. Gelişen dünya ve teknoloji bizler için sadece yardımcı araçlar olmaktan öteye geçmeyecek. Çocuklarınız sizlerden birer parça ve sizleri örnek almaya devam edecekler. Bu nedenle her şeyden önce çocuklarınıza bırakacağınız en güzel miras aile olarak olumlu tutum ve davranışlarınız olacaktır.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Hoşçakalın...
Comments